Login
+Follow
Login

Djungelgym: 24 Juli, 2013

By Fridstaden on 2013.07.24 In Fridstaden

Sådärja!

I dagarna fick jag äntligen den sista inspirationen jag behövde för att sätta igång och bygga mitt djungelgym som jag funderat på mycket länge. Jag och min yngste bror gjorde ett bra jobb tycker jag! Det känns skönt att bl a få nyttja den stock som legat framför dörren ett tag nu. Det blir ett speciellt tänk då man skall konstruera sina anordningar:

Hur skall jag kunna öka belastningen på denna övning då den nuvarande är för lätt? Hur skall jag utforma handtagen så de är hållbara? Hur konstruerar jag anordningen så enkelt som möjligt? Vad kan tänkas gå sönder och är det i sådana fall lätt att reparera? Hur utformar jag det hela med så få köpta och tillverkade komponenter som möjligt? Vad blir bäst ur miljösynpunkt?

Exempelvis är det smidigt att kunna använda en lång stock och med denna intakt kunna variera belastningen. Att ha stockar i flera storlekar går också men kräver mer resurser och det blir lite mer bök. Att förlänga en stock är inte heller så enkelt.

Det är med en ny filosofi jag tar upp styrketräningen denna gång. Jag tränade en hel del styrketräning förr om åren och då var målet att bli jättestark och jättebiffig. Denna gång är det på en annan nivå. Jag har inga ambitioner på att bli en jättehulk utan att helt enkelt erhålla en stark kropp. En kropp som orkar med de belastningar, i form av äventyr och vardagliga scenarion, jag kan tänkas utsätta den för. Om jag sedan får en större volym muskelmassa är väl det trevligt. Min träning har de senaste åren mest bestått av olika konditions- och uthållighetsdiscipliner, vilket har varit otroligt roligt och givande, men det har varit för lite fokus på styrka. Vandring, cykling och löpning kommer jag fortsätta med. Styrketräningen skall komplettera.

De som tränat styrketräning på ett gym känner nog igen sig i hur man jämför sig själv och de vikter man lyft tidigare. Själva siffran på vikten man lyfter. Detta kommer inte längre existera för mig. Jag behöver exempelvis inte längre tänka på att jag en gång i tiden utfört 3 repetitioner med 40-kiloshantlarna i axelpress. Nu lyftar jag ju en stock vars vikt är helt okänd för mig. Att jämföra sig själv med hur stark man varit är att ödsla energi på något som inverkar negativt på dig samt flyttar fokus från att göra det bästa utifrån sina förutsättningar just nu. Och det är det sistnämnda jag vill åt. Att göra det bästa jag kan med vad jag har i stunden. Känner jag att den aktuella belastningen är för lätt hänger jag enkelt dit en till sten vars vikt är okänd. Jag tror att detta kommer motivera mig i träningen och ge bättre resultat. En bonus är att man inte heller kan jämföra sig med andra. Jag kommer hädanefter kunna ge ett lite roligare svar på frågan:

-”Hur mycket bänkar du?”

-”En stock och två stenar!”

Tittar jag tillbaka på min träningshistorik kan jag dra slutsatsen att variation varit nyckeln till framsteg. Under en period tränade jag kampsport, löpte, stretchade och styrketränade. Det fungerade mycket bra! Jag blev aldrig trött på någon av ingredienserna samt att de olika disciplinerna gynnade varandra. Ambitionen är att få till ett liknande scenario. En slagsäck skall jag försöka införskaffa.

Jag har klippt ihop ett lite längre videoklipp där jag beskriver några av de övningar jag för närvarande kan utföra i djungelgymet. Kika vetja:

 

 

7 Responses to "Djungelgym: 24 Juli, 2013"

  Comments (7)

 1. admin wrote:

  Bra där! Snart är du lika biffig som mig =)

  • Jayhawk wrote:

   Bela estória: O asno e a jumenta. Conheceram-se no pasto, óvtmaienbe…pastando. Pfuiii. E a cirrose? Logo elle vai começar a ficar preto, digo afro, heheheheeh.Feliz 2009 coronel e comentaristas.Abs Artur SC

 2. Lotta wrote:

  Grymt bra jobbat! Finns inget bättre än ”naturgym” 🙂

 3. Vandringsbloggen wrote:

  Uppmuntras kraftfullt! Mer utegym till folket 🙂

 4. Nicklas wrote:

  Ser ut som rena rama strongman tävlingen! Ser riktigt jävla nice ut jag blir sugen på att komma upp och köra ett pass! Lite små farligt att köra ojämna marklyft så hoppas du fått till någon smart lösning till att centrera handtagen. Grymt bra jobbat!

 5. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

I februari 2012 flyttade jag ut till en gammal fäbod mitt i skogen utan elektricitet och rinnande vatten. Jag ville utmana mig själv och lära mig mer av och om naturen. Min bostad kallade jag Fridstaden.

Projektet var tänkt att pågå under ett år men Fridstaden blev en filosofi och bostaden permanent. I min livsfilosofi är natur, äventyr och tacksamhet viktiga komponenter.

För tillfället skriver jag på en bok om mina erfarenheter från min tid i Fridstaden!

/Christopher Thörnlund Johansson

Följ mig på Facebook
+Follow
Kategorier
wordpress visitors

Login