Login
+Follow
Login

En härlig tur i skogslandet…

By Fridstaden on 2013.03.07 In Snöskovandring - Kungsleden

Igår begav jag mig ut till skogs med snöskor och packad pulka för lite förberedande träning och filosoferande i det fria. Jag vandrade längs ”mina” gamla terränglöparrundor belägna på berg, myrar och längs Indalsälven. Det är en fantastisk natur och jag förstår att jag rännde i dessa skogar var och varannan dag. Många minnen och känslor gjorde sig påminda. I Kallkällmyran var det alltid en lottodragning om man skulle klara sig över med endast blöta fötter eller om man skulle doppa sig ner till arslet.

Gårdagens tur bjöd på både det ena och det andra. Spår av älg, rådjur, hare och smågnagare såg jag och däribland ett blodigt spår. Jag deltar i jägarutbildningen nu och jag påmindes om att min lärare sagt att han förra veckan gjort eftersök på en älg som skadat sig i just de trakter jag befann mig i. Det måste vara spår efter den älgen, tänkte jag. Apropå jägarutbildningen är det spännande att tillämpa sina nyvunna kunskaper! Helt plötsligt ”ser” jag legor och spår på ett annat sätt. Roligt! Mitt främsta syfte med att ta jägarexamen är att genom jakt kunna föda mig själv om jag så skulle vilja. Vara självförsörjande på kött och samtidigt tillvarata skinnen och bereda dem. Jag har hört mig för angående att gå en skinnberedningskurs med primitiva medel och metoder och har också funnit en. Riktigt spännande! I skrivande stund känns ensamjakt mest tilltalande för mig men jag förstår också att erfarenhetsutbytet i andra jaktformer är mycket viktigt. Att inte ta mer än vad jag behöver är också något jag kommer rätta mig efter vad gäller jakten. Således är det inte intressant att jaga högvilt. Det är mer än vad jag behöver samt att i dagsläget har jag svårigheter med att förvara det.

Vandringen kändes i överlag lättsam. Det känns inte alls så bökigt med den ibland lite ryckiga gången som uppstår p.g.a pulkan. Jag tyckte mig ta det lugnt och ej vandra så fort men tempot var ändock ganska bra. Jag var ute i ca 3 timmar och tillryggalade en sträcka på ca 16 km. En medelhastighet på ca 5,33 km/h. I de tre timmarna skall också tilläggas att det förekom pauser i form av att lyssna, titta och ta mig en sväng ut på isen som ligger på Indalsälven. Så ett antal minuter går att kapa och således var medelhastigheten högre. Med endast lätt ryggsäck vandrar jag ca 7,2 – 7,3 km/h, vilket är hyffsat raskt. I jämförelse med detta var gårdagens vandring ganska bra och jag får en uppfattning om hur lång sträcka jag kan tillryggalägga under en viss tid. Detta kan eventuellt hjälpa mig under den kommande fjällturen. Jag har förresten ej vägt pulkan vilket jag borde göra av ren kuriosa!

Nedan länkar jag en video från en löptur år 2010. Jag, en vän(i bild) och hans hund var ute och sprang i orörd snö i de trakter jag vandrade igår. ”För varje meter jag tar, för varje sekund…så blir jag bättre”.

Vinterlöptur

0 Responses to "En härlig tur i skogslandet…"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

I februari 2012 flyttade jag ut till en gammal fäbod mitt i skogen utan elektricitet och rinnande vatten. Jag ville utmana mig själv och lära mig mer av och om naturen. Min bostad kallade jag Fridstaden.

Projektet var tänkt att pågå under ett år men Fridstaden blev en filosofi och bostaden permanent. I min livsfilosofi är natur, äventyr och tacksamhet viktiga komponenter.

För tillfället skriver jag på en bok om mina erfarenheter från min tid i Fridstaden!

/Christopher Thörnlund Johansson

Följ mig på Facebook
+Follow
Kategorier
wordpress visitors

Login