Login
+Follow
Login

Förberedelser…

By Fridstaden on 2013.03.04 In Snöskovandring - Kungsleden

Idag har jag studerat kartor samt slagit upp tältet. Även om jag på förhand vet att det kanske inte kommer ge mig några nya revolutionerande erfarenheter genom att slå upp tältet för 711 gången är det en viktig del i mina förberedelser. Inom mig sprider sig ett lugn medan jag donar. Uppsättningen blir något meditativt. I lugn och ro går jag metodiskt tillväga och ”bockar av” steg för steg. Det är ej blåsigt ute men mörkret är påtagligt och utan konstgjord belysning lite svårt att se. Jag ler lite medan jag trilskas med införandet av ena stången och jag vill gärna ta av mig handskarna för att få jobbet gjort lite enklare. Men handlingen att ta av sig handskarna är att ge efter för sin frustration och anses, för min egen del, som ett litet nederlag. Handskarna är av en fumligare modell och valda just därför. Uppsättningen är slutligen klar och jag är tillfreds med resultatet.

Varför ”göra” bara för att ”göra”? Jag har ju slagit upp det tidigare? Min övertygelse är att färdigheterna skärps en aning medan tryggheten ökar markant. En skall inte underskatta styrkan i att verifiera.

 

Idag har jag tillbringat en stund åt att försöka lösa elektronik-frågan. Vad skall jag ha med mig? Hur lång är batteritiden för varje komponent vid en viss användning? Kan jag ladda upp batterierna? Hur skall jag annonsera vart jag befinner mig?

Vad gäller batterier och dess uppladdning har jag en solcell med tillhörande ackumulator. Solcellen fästs på pulkan och laddar ackumulatorn som finns inuti pulkan. Den borde kunna försörja de prylar jag skall ha med mig som mobiltelefon, kamera, pannlampa och eventuell koordinatsändare. Mobiltelefonen har en standby-tid på ca 60 dagar så den torde klara sig bra. Jag har en GoPro-kamera av den första modellen och med denna skall jag kunna filma under turen. Nackdelen med denna kamera är att i mörker duger den inte. Man kan heller inte se hur resultatet blev. Jag bör komma över en bättre kamera!

Det vore roligt att kunna skicka sin position till bloggen eller på FaceBook, tillsammans med ett meddelande, och till detta kan man använda exempelvis en sådan där SPOT Connect/Tracker. Med dessa kan man dock endast skicka ett meddelande på 41 tecken tillsammans med sin position vilket jag tycker är alldeles för lite. Detta motiverar mig inte att köpa en sådan då de är ganska dyra samt att utöver kostnaden för hårdvaran tillkommer en abonnemangsavgift. Ett annat alternativ är DeLorme InReach som har samma funktioner och lite billigare men begränsar sina meddelanden till hela 160 tecken. Vart jag skall köpa en sådan vet jag dock inte. Har inte funnit den någonstans, tyvärr. Alternativet satellittelefon har jag också begrundat men där drar det snabbt iväg pengamässigt. Det återstår att fundera lite gällande detta!

 

Under turen kommer jag använda mig av bl a Fjällrävens Anorak No.8 samt deras Gaiter Trousers No.1. Det skall bli intressant att få uppleva hur dessa plagg beter sig och kunna ge er en recension på dessa efteråt. Jag använde dem i helgen under lite kallare och blåsigare förhållanden och de fungerade mycket bra.

 

All lycka!

58 Responses to "Förberedelser…"

  Comments (58)

 1. Rutin skapar trygghet, så slå upp tältet en gång till. Ska bli spännande att följa din färd.

 2. Lennart wrote:

  Ja, det ska bli spännande att följa äventyret!

 3. love4nature wrote:

  Ruggigt inspirerande! Fortsätt skriva om dina planer 🙂

 4. raffe wrote:

  om två el-cyklar har varsin elektrisk drivmotor på 250 watt,

  den ena cykeln har ett batteripaket på 24 V & 10 Ah,

  den andra cykeln har ett batteripaket på 36 V & 10 Ah,

  vad blir skillnaden, vilken är att föredra?

  mvh raffe

 5. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

I februari 2012 flyttade jag ut till en gammal fäbod mitt i skogen utan elektricitet och rinnande vatten. Jag ville utmana mig själv och lära mig mer av och om naturen. Min bostad kallade jag Fridstaden.

Projektet var tänkt att pågå under ett år men Fridstaden blev en filosofi och bostaden permanent. I min livsfilosofi är natur, äventyr och tacksamhet viktiga komponenter.

För tillfället skriver jag på en bok om mina erfarenheter från min tid i Fridstaden!

/Christopher Thörnlund Johansson

Följ mig på Facebook
+Follow
Kategorier
wordpress visitors

Login