Login
+Follow
Login

Inre utmaningar: 25 November, 2013

By Fridstaden on 2013.12.09 In Fridstaden

”It felt good to be back at the cabin again.”

Så inleds den första delen av dokumentärserien ”Alone in the Wilderness” där vi får följa den mycket händige och naturnära mannen Dick Proenneke. Jag har skrivit om honom tidigare men han dök återigen upp i mitt huvud denna kväll hemma i Fridstaden. jag har under några månaders tid vistats mycket lite hemma i skogen men nu då vintern är påväg rycker det i kroppen och jag vill tillbaka.

Jag har på sistone fokuserat på annat och därmed har det också blivit lite skrivet här i bloggen. Det är inget jag kan råda på. Det är så jag fungerar. En naturlig paus!

Det är inte mycket till snö ännu. Endast ett tunt lager som knappt täcker marken. Några minusgrader är det men inte många. Då jag kom hem visade termometern -4 grader inne och -7 grader ute. Förhoppningsvis kommer kylan och snön snart.

Jag har observerat mig själv under den tid jag vistats mycket i staden. Att anpassa sig till det levernet tog ett tag. Inte livsstilen men på det mentala planet. Under en lång tid fanns, inom mig, ett dilemma. Att vilja vara hemma i skogen och vilja vara i staden. Den interna kampen att släppa skogslivet trots vetskapen om att jag mår riktigt bra av det! utmaningen att kunna finna ro i stadslivet och ”återanpassa mig”. jag lyckades med detta men inom mig var det oroligt ett tag. Nu då jag klarat av utmaningen kan jag, med nya erfarenheter och trygghet, åter leva i skogen. Det har varit något jag skulle genomleva. För att hitta motivation. Inspiration. För att beröra. Ytterligheterna. För att uppskatta dess för- och nackdelar. För att bevittna kontrasterna vilka är viktiga för att påminna oss om tacksamhet inför det som finns till hands.

Just nu uppskattar eldens sprakande, bäckens porlande, mörkret och tystnaden extra mycket.

Här nedan finner ni två videos från en spelning jag och två vänner genomförde i Sundsvall för ett tag sedan. En live-video och en med hur det kan se ut hemma i Fridstaden:

 

All lycka!

5 Responses to "Inre utmaningar: 25 November, 2013"

  Comments (5)

 1. naturguideninorr wrote:

  Trevligt inlägg och fin låt!

 2. M wrote:

  Komplimanger till samtliga inblandade i videon! En ny blick i den enkla mannens ögon? Hmm… Jag önskar dig välkommen hem, och välkommen tillbaka till bloggen (bakvänt, jag vet)! Det var länge sedan sist vi hörde något i från dig. Men förutom ”ensam man” så har du väl rätten att kalla dig ”fri man” – så det är bara att tålmodigt vänta på nästa inlägg, eller hur? 😉 Haha!
  Intressant med den inre utmaningen och den beskrivna upplevelsen av livet i stugan VS livet inne i stan. Och att göra val. Val utifrån en önskan, längtan, vilja eller dröm och val utifrån givna förutsättningar innehållandes olika ”alternativ” – som förövrigt inte alltid är alternativ utan snarare beskrivningar av olika konsekvenser av olika handlanden. Att välja det jag inte ville från början, kan göra mig mer tillfreds än att vildsint hålla kvar vid något som helt enkelt kostar så mycket, att det jag får inte längre motsvarar värdet.
  Nej nu blir det luddigt och flummigt. 🙂 Hur som helst: önskar dig fina dagar i ett allt vintrigare Fridstaden!

  • Fridstaden wrote:

   Vad är det för något du ser i blicken Marlen? Tack för välkomnandet och jag skall skicka komplimangerna vidare till mina vänner! Ditt sista stycke låter intressant och jag skulle gärna vilja tala mer om det! Luddigt och flummigt gillar jag!

   • M wrote:

    Vad det är för blick? Ja, en sån som möter något som betyder något speciellt för den som blicken kommer ifrån. Kan inte förklara det bättre än så. Hoppas att det är nåt fint där blicken faller, sen om det är en människa eller ditt högt värderade Fridstaden eller nåt annat är inte det viktigaste. 🙂

    Jaa, du… Att sätta fler ord på det här med val visar sig vara svårare än jag trodde. Det är så många olika scenarior som jag väver in i det så det blir bara snurrigt. Val är inte alltid utsprunget ur en vilja eller en suktan. Som ”ska jag äta äpple eller päron? Vad är jag mest sugen på?”. Val handlar ofta om att stå ut med att inte välja det man helst vill – till förmån för något annat. Ibland gör man något man inte vill, tex. väljer man eller väljer bort något mot sin önskan. ”Jag hade inget val!” Det betyder i regel att om jag hade gjort annorlunda så hade det haft konsekvenser som jag inte var beredd att möta eller stå ut med. Och en sådan situation ska kanske inte i alla lägen beskrivas som ”ett val”.
    Det kan också vara att man inte kan motstå en frestelse. ”Jag äter både päronet och äpplet, fast jag vet att jag har slut på frukt sen”.
    Kanske tillägget inte gjorde det mindre flummigt, men ”what the hell”. Det kan jag leva med! 🙂

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

I februari 2012 flyttade jag ut till en gammal fäbod mitt i skogen utan elektricitet och rinnande vatten. Jag ville utmana mig själv och lära mig mer av och om naturen. Min bostad kallade jag Fridstaden.

Projektet var tänkt att pågå under ett år men Fridstaden blev en filosofi och bostaden permanent. I min livsfilosofi är natur, äventyr och tacksamhet viktiga komponenter.

För tillfället skriver jag på en bok om mina erfarenheter från min tid i Fridstaden!

/Christopher Thörnlund Johansson

Följ mig på Facebook
+Follow
Kategorier
wordpress visitors

Login