Login
+Follow
Login

Tacksamhet inför rörelse och naturen: 10 December, 2013

By Fridstaden on 2013.12.11 In Fridstaden

Väl hemkommen känner man sig stärkt av den sköna vandringen. Man är svettig men med en lagom puls. Man har insupit frisk luft, fått vistas i skogen samt fått en stund för sig själv till att fundera på saker och ting. Befriat sinnet lite till!

Det gäller dock att hålla sig sysselsatt till dess elden är igång. Då det är kallt både ute och inne är det inte så bekvämt att vara svettig. Man börjar snabbt frysa så det gäller att hålla igång den värme som byggts upp under vandringen. Apropå kyla vart jag överraskad imorse. Igårkväll var temperaturen ca -13 grader och nu på morgonen ca -8 grader. Då jag vandrat in till Stöde kände jag dock att det var ännu varmare där. Det kan inte ha varit mer än någon enstaka minusgrad där. Jag som hoppades på en ihållande kyla framöver. Det kommer väl!

Jag har förövrigt funnit ett intressant ställe längs den väg jag vandrar. Vid ett ställe i skogen luktar det nämligen…parfym?! Jag kan inte beskriva det så mycket bättre än så. Jag kände detta imorse under morgonvandringen samt nu under kvällsvandringen. Jag stannade till nu ikväll för att undersöka vad det kunde vara. Växer det något speciellt där? Hur kommer det sig att doften är så stark även i kyla? Det var dock mörkt ute så jag kunde inte se någonting. Jag får återkomma dit i dagsljuset.

För en tid sedan hade jag besök av en mård inne i stugan. Jag var tyvärr inte hemma då men den var snäll och lämnade spår efter sig…i sängen. Av den anledningen vet jag att jag haft besök. Jag har funderat över hur fasen den kommit in. Idag såg jag hur. Spåren i snön avslöjade min vän då jag följde dessa till stugans ena knut. Där fick jag syn på ett hål. De är fantastiskt fiffiga de små rackarna!

Vinterns första ”brain freeze” upplevdes idag då jag, törstig som fasen, klunkade i mig bäckvattnet. Där fick jag för glupskheten!

Det är kolsvart ute nu och jag älskar det! Nu återgår jag till mina Bernhard Nordh-böcker.

All lycka!

4 Responses to "Tacksamhet inför rörelse och naturen: 10 December, 2013"

  Comments (4)

 1. Blodad Tand wrote:

  Skogsnymfernas feromoner som lockar?

 2. M wrote:

  Låt mig dela en länk till en artikel (du får radera kommentarer om du inte tycker att det passar sig) som jag tror kan intressera. 🙂 En artikel om Kerstin Ekman, författarinnan, och hennes intresse för den norrländska skogen. http://www.svd.se/kultur/ekman-ger-rost-at-skogen_233027.svd
  Kort klipp från artikeln: ””Vagt liknar den andra dofter – av linnea, anis, liljor och bittermandel”, skriver hon, och hon kunde känna den lika tydligt när hon kom förbi på skidor i stark vinterkyla som på sommaren.”
  Hoppas mitt tips ger nån ledtråd… Må väl! /M

  • Fridstaden wrote:

   Ah, tack för den ledtråden! Jag skall genast kika efter den där svampen! Nu blev jag glad 🙂 Eventuellt får jag tid till att kika den kommande helgen. Jag har dock mycket annat att stå i just nu. Läs det kommande inlägget så förstår du 😉 Jag svarade förresten också på din förra kommentar!

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

I februari 2012 flyttade jag ut till en gammal fäbod mitt i skogen utan elektricitet och rinnande vatten. Jag ville utmana mig själv och lära mig mer av och om naturen. Min bostad kallade jag Fridstaden.

Projektet var tänkt att pågå under ett år men Fridstaden blev en filosofi och bostaden permanent. I min livsfilosofi är natur, äventyr och tacksamhet viktiga komponenter.

För tillfället skriver jag på en bok om mina erfarenheter från min tid i Fridstaden!

/Christopher Thörnlund Johansson

Följ mig på Facebook
+Follow
Kategorier
wordpress visitors

Login