Login
+Follow
Login

Utrustning inför vandringen…

By Fridstaden on 2013.02.24 In Snöskovandring - Kungsleden

Här kommer en en uppdatering vad gäller den kommande vandringen. Det är lite bilder på den utrustning jag skall ha med mig.
Snöskor - Tubbs Mounaineering 36".

Snöskor – Tubbs Mounaineering 36″.

 Sovsäck - Marmot Never Summer. Föräldrarnas ena hund, Joy, tyckte den var riktigt mysig och började bädda på den!


Sovsäck – Marmot Never Summer. Föräldrarnas ena hund, Joy, tyckte den var riktigt mysig och började bädda på den!

Här har Joy krypit in och jag fick lyfta ut henne då hon ej ville komma fram.

Här har Joy krypit in och jag fick lyfta ut henne då hon ej ville komma fram.

Handskar - Hestra Fält Guide Glove.

Handskar – Hestra Fält Guide Glove.

Bränsle - Gas till köket.

Bränsle – Gas till köket.

Strumpor - Två uppsättningar. Ett tunnare och ett grövre par i varje paket.

Strumpor – Två uppsättningar. Ett tunnare och ett grövre par i varje paket.

Snöpinnar - Hilleberg.

Snöpinnar – Hilleberg.

Förvaring - Drybags. Till underställ/kläder mm. Kan bli fler sådana.

Förvaring – Drybags. Till underställ/kläder mm. Kan bli fler sådana.

Orientering - Kartor i Tyvekmaterial som står emot väta och ej slits lika fort.

Orientering – Kartor i Tyvekmaterial som står emot väta och ej slits lika fort.

 Föda - Energi i form av frystorkad mat. Blå Band har jag ätit en del tidigare och tycker att de är riktigt goda. På bilden ligger 60 st påsar i en blandning av frukost, lunch och middag. Tre påsar motsvarar ungefär 1800 - 1900 kcal.


Föda – Energi i form av frystorkad mat. Blå Band har jag ätit en del tidigare och tycker att de är riktigt goda. På bilden ligger 60 st påsar i en blandning av frukost, lunch och middag. Tre påsar motsvarar ungefär 1800 – 1900 kcal.

Tält och liggunderlag - Hilleberg Nammatj GT2 och Exped Synmat 7.

Tält och liggunderlag – Hilleberg Nammatj GT2 och Exped Synmat 7.

Det var en del av utrustningen. Jag väntar på en leverans innehållandes vandringsstavar, balaklava, snöspade och sele till skaklarna. Den sele som följde med pulkan och skaklarna var inget vidare tyckte jag då det var bökigt att spänna axelremmarna ordentligt. Fjellpulkens expeditionssele tror jag mycket mer på då axelremmarna är vadderade och lite mer skurna samt att den har en bröstrem. Bröstremmen ger lite extra stöd samt att de vadderade axelremmarna förminskar eventuella friktionssår som lättare kan uppstå med den första selen.
Det hela känns riktigt bra och jag har provpackat pulkan. Tränade med den i uppför- och nerförsbacke häromdagen. Bilden nedan är tagen från toppen av Skönviksbacken i Timrå. Där har ni också en bild på pulkan och skaklarna.
På toppen av Skönviksbacken!

På toppen av Skönviksbacken!

Såhär såg jag ut då jag begav mig. Alltid en tumme upp!
Påväg för att träna!

Påväg för att träna!

Packningen var lättare än jag trodde. I och för sig är inte allt nedpackat ännu. På plant underlag är pulkan nästa omärkbar. Uppför och nedför får man givetvis känna av tyngden litegrann men det var inte så märkvärdigt. DET känns skönt! Skönviksbacken är, enligt uppgift från deras hemsida, 875 m lång och med 145 m höjdmeter. Jag flåsade lite bitvis men det var riktigt skönt! Att få känna hur gången ter sig i uppförs- och nedförsbacke var nyttigt. Att få känna hur det skjuter på och hur man kan skapa en bra rytm i gången.
Att vandra två mil om dagen känns inte övermäktigt. Jag har funderat på effektiv vandringstid per dag och jag resonerar såhär:
Det tar mig 74 minuter att vandra en mil med fjällvandringsryggsäcken nästan fullt utrustad och i bitvis kuperad terräng. Mycket uppför. Med underlag och hårdare väder i åtanke borde jag klara 2 mils effektiv snöskovandring på 5 – 6 timmar. I vanliga fall äter eller dricker jag inte något men under denna tur kommer jag att pausa för detta. Jag är dålig på att hydrera och fylla på med energi då jag tränar men denna gång måste jag aktivt påminna mig själv om detta. Jag skall ju hålla ihop i 21 dagar som längst och denna bit kan jag definitivt förbättra. Anledningen till att jag i vanliga fall inte äter eller dricker tror jag hör ihop med mitt tänk vad gäller självspäkning. Smaka på ordet: ”Självspäkning”. Vackert.
Det var allt för tillfället!
All lycka!
4 Responses to "Utrustning inför vandringen…"

  Comments (4)

 1. love4nature wrote:

  Åh vad roligt! Vilken grej! Är lite avis faktiskt hade gärna gjort samma tur 🙂 Lycka till på färden! /Lotta

  • Fridstaden wrote:

   Ja, det skall bli riktigt roligt! Jag kan göra alla misstag under denna färd så får du läsa om och undvika dem under din tur 😉 Tack för lyckönskningen!

 2. bavarianswede wrote:

  Imponerande som alltid! Lycka till, Christopher! Det ska bli riktigt kul att följa dig via bloggen.

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

I februari 2012 flyttade jag ut till en gammal fäbod mitt i skogen utan elektricitet och rinnande vatten. Jag ville utmana mig själv och lära mig mer av och om naturen. Min bostad kallade jag Fridstaden.

Projektet var tänkt att pågå under ett år men Fridstaden blev en filosofi och bostaden permanent. I min livsfilosofi är natur, äventyr och tacksamhet viktiga komponenter.

För tillfället skriver jag på en bok om mina erfarenheter från min tid i Fridstaden!

/Christopher Thörnlund Johansson

Följ mig på Facebook
+Follow
Kategorier
wordpress visitors

Login