Login
+Follow
Login

Via Ferrata på Skuleberget!

By Fridstaden on 2013.08.27 In Uncategorized

I torsdagskväll(20130822) kom jag på mig själv med att inte ha varit och klättrat den svarta leden på Skuleberget och att det vore väl fasen om jag inte skulle klättra den denna säsong och därmed ha klättrat alla leder! Lite adrenalinstinn packade jag väskan och lade mig för att sova. Dagen därpå for jag till Örnsköldsvik för att hälsa på en kompis, vilket var riktigt roligt, innan jag for tillbaka mot Skuleberget. Givetvis stannade jag till på Naturkompaniet i Själevad för att kika lite. En ”slipsten” från Gränsfors inhandlades för att skärpa min yxa som arbetat ganska hårt ett tag utan omtanke.

Väl på plats vid Skuleberget började frihetskänslorna bli riktigt påtagliga. Snart skulle jag befinna mig på väggen! Och vilken härlig träning det skulle bli! Initialt hade jag tänkt ägna hela dagen åt klättring genom att klättra alla fyra lederna i ett svep men då jag stukat vänster lilltå ganska ordentligt för någon vecka sedan och sedan lyckats slå i den två gånger till kände jag att detta skulle slöa ner mig och jag ändå inte skulle vara nöjd med insatsen då jag kunnat gjort den snabbare exempelvis. Det visade sig vara ett klokt val att fokusera på den svarta leden då jag slå i tån ytterligare en gång innan jag ens börjat klättra, haha!

Leden var riktigt rolig och dramatisk på sina ställen. I början är det en brant på 18 m, om jag inte minns fel, vilken är riktigt rolig! Efter branten kan man stanna till på en avsats för att få sig en överblick och efter ännu en bit befinner man sig vid Intrycksboken där man kan lämna ett avtryck och beundra utsikten. En kort bit från Intrycksboken befinner man sig på toppen och kan även där spana ut från berget och njuta! Jag har länge velat klättra denna led men det krävs lite timing för att kunna göra det. Det måste nämligen vara riktigt torrt i några dagar för att det skall vara säkert och genomförbart att klättra den. Vid ett ställe längs väggen är berget mycket slätt, som hällar vid vattnet, och är det blött där samt ett tunt lager växtlighet blir väggen som såpa! Jag har tidigare funderat om det måste vara så jäkla torrt för att klättra men då jag befann mig vid detta ställe på leden förstod jag verkligen varför det måste vara så!

Tack för en riktigt fin led Via Ferrata vid Skuleberget och tack för en trevlig pratstund! Här nedan bjuder jag på några bilder:

20130823_135255

Här avviker vi mot den Svarta leden

En del sten att ta sig förbi innan starten

En del sten att ta sig förbi innan starten

Inte svettig ännu men fylld av förväntan!

Inte svettig ännu men fylld av förväntan!

Kraftig stigning redan från start!

Kraftig stigning redan från start!

Första biten avklarad

Första biten avklarad

Bara att ta sig an nästa hinder! Det här är ju sjukt roligt!

Bara att ta sig an nästa hinder! Det här är ju sjukt roligt!

Vid Intrycksboken och snart uppe på toppen

Vid Intrycksboken och snart uppe på toppen. Min gamle trotjänare till ryggsäck är givetvis med och likaså mina nyfunna favoriter: Handsken Hestra Leather Pro Fit

Uppe på toppen och riktigt svettig, nöjd och glad!

Uppe på toppen och riktigt svettig, nöjd och glad!

Detta kan vi bl a skåda från toppen

Detta kan vi bl a skåda från toppen. Vackert!

Vid toppstugan kan man fika och vila sig om man skulle vilja

Vid toppstugan kan man fika och vila sig om man skulle vilja

Full mundering!

Full mundering!

 

 

All lycka!

1 Responses to "Via Ferrata på Skuleberget!"

  Comments (1)

 1. Marlen wrote:

  Sköna fotografier! De påminner om en varm, solig och skön sommar och det kan behövas nu när kylan är över oss. Fryser redan! :/ Men längtar också efter vinterns mörker och bitande kyla i ett landskap bäddat i vitt. Hoppas att allt går framåt och att det går bra för dig i Fridstaden! Kanske vi läsare kan få nått nytt inlägg snart…? 🙂

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

I februari 2012 flyttade jag ut till en gammal fäbod mitt i skogen utan elektricitet och rinnande vatten. Jag ville utmana mig själv och lära mig mer av och om naturen. Min bostad kallade jag Fridstaden.

Projektet var tänkt att pågå under ett år men Fridstaden blev en filosofi och bostaden permanent. I min livsfilosofi är natur, äventyr och tacksamhet viktiga komponenter.

För tillfället skriver jag på en bok om mina erfarenheter från min tid i Fridstaden!

/Christopher Thörnlund Johansson

Följ mig på Facebook
+Follow
Kategorier
wordpress visitors

Login