Login
+Follow
Login

Vindfällen och skriverier: 7 Januari, 2014

By Fridstaden on 2014.01.08 In Fridstaden

Första dagen på jobbet efter långledigheten över jul och nyår. Den är välkommen! Nog har det varit skönt med ledighet och dess fria tyglar men rutiner är inte heller dumt. Jag trivs bra med en struktur! Ledigheten har spenderats med vänner i lugn och ro men också på fest. Träning har det också blivit en del av i form av att ta hand om vindfällen efter stormen. Det skall kvistas, kapas, bäras och donas. Riktigt roligt! Skönt att vara ute också!

De träd som låg ovanpå stugan har jag ”kubbat upp”. De skall senare klyvas till ved. Det blev ca 5-6 träd. Lika många träd ligger på andra sidan bäcken och dessa har jag kvistat och börjat kapa upp i stockar om 3 meter. Dessa stockar skall jag sedan klyva på längden och bygga en altan av. Jag kommer lägga dem rot- och toppända varvat med varandra. Förhoppningsvis blir det bra. Att bygga en vedbod, av något slag, vore inte heller dumt! Tacksam är jag över att det milda vädret givit mig möjligheten att städa undan kring stugan innan snön så småningom kommer. Det kändes dock lustigt att kunna kratta granris från marken i övergången December/Januari. Vad är det som pågår egentligen?

Jag har skrivit lite på boken men det har gått långsamt då jag funderat över en ny struktur samtidigt. Tanken var från början att sortera ut de viktigaste blogginläggen och sedan kommentera dessa med reflektioner och eventuella förtydliganden. Nu funderar jag istället på att avhandla viktiga moment/inslag var för sig och i dessa skriva om erfarenheter och reflektioner i en mer flytande text. Exempelvis skulle kapitelindelningen kunna se ut något såhär:

 • Kap. 1: Fridstaden
 • Kap. 2: Uppvärmning
 • Kap. 3: Sömn
 • Kap. 4: Rörelse
 • Kap. 5: Tid

O.s.v.

Stuket skulle bli mer skönlitterärt istället för en journal-/dagbok. Jag gillar det mer och mer. Formen är lösare och ger mig mer frihet samt utrymme att berätta och ta ut svängarna. Det återstår att se hur det blir!

Jag skall upp redan vid kl.0430 imorgonbitti så jag skall packa väskan inför morgondagen och sedan lägga mig lite tidigare. Vägen till Stöde kommer vara mörk men jag ser ändock framemot den och att få röra på mig. Att vandra tidigt på morgnarna är fantastiskt! Sinnet känns mycket klarare.

 

All lycka!

156 Responses to "Vindfällen och skriverier: 7 Januari, 2014"

  Comments (156)

 1. admin wrote:

  Jag gillar dina nya idéer för boken!

 2. rumble in the arctic wrote:

  Jag tycker det verkar som en jättebra indelning. Känns lite som att du kommer kunna ha en lång introduktion/inledning om de olika termerna och vad de betyder för dig och sedan ge korta synopsis om händelser i Fridstaden som reflekterar över de olika termerna. Jag har funderat på att skriva liknande korta berättelser (från mitt liv) här på bloggen….men det har inte riktigt rullat på än.. 🙂

  • Fridstaden wrote:

   Tack för input! Det skulle vara riktigt intressant att läsa om dina berättelser! 😀

   • Lilian wrote:

    VitioxamYcu look so good in your gypsy cap, love it!that lady was loca, Grown ups should always try to dress up.the dinner looks yummy and I am not a vegeterian. such lovely friends, my fave pic is of you waiting for dinner too… so pretty.hugs

   • ma belle et tendre Evacombien je comprends ta tristesse – je l’entends – je la sens.et j’entends ce gôut que tu as de l’Autre, des autres et des mots.Eva, tu es une amie précieuse et vraieJe te le diset que dire de plus….

   • Hi Jeremy,I have signed up to use GoDaddy as a host for a website I built on iWeb9 for the MobileMe close down. However now that I’ve changed to a new host, I’m still being forwarded to the MobileMe is closed site whenever I try to login to my site. The checks say they are successful, as is the upload. I believe that I’ve made all the needed changes to FTP so why is the site still being directed to MobileMe?Many thanksJulia

   • >Mmm, citron! Jag använder SolarBalm frÃ¥n Creative, det är samma typ av produkt och burk – men citron lÃ¥ter ju onekligen godare än mandel 🙂

   • http://www./ wrote:

    That’s a sensible answer to a challenging question

 3. Louise Nilsson wrote:

  Hej!

  Såg Go kväll idag torsdag 30/1. Har ett tips på en mycket intressant bok med en massa tips på hur man tillvaratar naturen och hur man levde förr i världen. Boken heter:
  ”Väglöst land” av Ingela Ryd och en annan medförfattare som jag inte kommer ihåg namnet på.

  God läsning önskas.
  Louise Nilsson

 4. Louise Nilsson wrote:

  Har kollat och inser att det blev fel i lästipset. Boken om väglöst land heter ”Kvinnor i väglöst land” och är skriven av Lilian Ryd. Louise Nilsson

 5. Eva Lena wrote:

  Hej! Såg dig också på TV igår och tittade sedan på inslagen om dig på Mittnytts hemsida. I min bokhylla står en bok som jag tror att du skulle kunna tycka om, den heter Woodswoman och är skriven av Anne LaBastille. Den handlar om en kvinna som, precis som du, flyttar ut i vildmarken.

 6. En Anna wrote:

  Hej Christopher …
  idag är det söndag och natt hos dig men kväll hos mig. jag bor nämligen på en plats som är 6h efter din tid. så ur mitt perspektiv bor du i framtiden. såg just intervjun med dig på go kväll på svt play. Jag måste erkänna att jag var imponerad! Imponerad av ditt livsval men också din utstrålning. Kanske är det för att jag själv bor på en plats där allt går så himla fort, och man har hela tiden adrenalinet högt pulserande, och man ska hela tiden vara tillgänglig och prestera, där allt och alla verkar leva efter mottot fake it until you make it. Hursom helst, det gjorde mig glad att se dig i svt soffan. Skickar dig en varm kram och lycka till med din mission.

 7. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

I februari 2012 flyttade jag ut till en gammal fäbod mitt i skogen utan elektricitet och rinnande vatten. Jag ville utmana mig själv och lära mig mer av och om naturen. Min bostad kallade jag Fridstaden.

Projektet var tänkt att pågå under ett år men Fridstaden blev en filosofi och bostaden permanent. I min livsfilosofi är natur, äventyr och tacksamhet viktiga komponenter.

För tillfället skriver jag på en bok om mina erfarenheter från min tid i Fridstaden!

/Christopher Thörnlund Johansson

Följ mig på Facebook
+Follow
Kategorier
wordpress visitors

Login